Informacje o kierunku ZDROWIE PUBLICZNE
![]() |
Rodzaj studiów - studia wyższe zawodowe, Tytuł zawodowy - licencjat, |
- Bezpieczeństwo i higiena pracy - zdrowie publiczne
- Absolwenci tej specjalności zostaną przygotowani do wszechstronnej oceny aspektów zdrowotnych warunków pracy i nauki ze szczególnym uwzględnieniem problematyki BHP, wypadkowości, urazowości oraz możliwości kontroli i ochrony środowiska człowieka. Posiądą wiedzę z zakresu identyfikacji czynników szkodliwych oraz zmniejszania ich wpływu na zdrowie oraz na występowanie chorób zawodowych i cywilizacyjnych.
- Nadzór sanitarno-epidemiologiczny
- Absolwent tej specjalności jest przygotowany do pełnienia nadzoru sanitarno-epidemiologicznego. Posiadając głęboką wiedzą specjalistyczną z zakresu wirusologii, parazytologii, epidemiologii, immunologii, mikrobiologii, chorób zakaźnych oraz toksykologii, będzie umiał prowadzić dochodzenia epidemiologiczne w różnych sytuacjach, prowadzić nadzór nad bezpieczeństwem produkcji żywności, prowadzić badania epidemiologiczne, znać problemy związane z sanitarnym zabezpieczeniem granic.
- Perspektywy zatrudnienia: placówki systemu ochrony zdrowia oraz inne sektory gospodarki w zakresie BHP, stacje sanitarno-epidemiologiczne, placówki ochrony zdrowia, placówki edukacyjne, tj. żłobki, przedszkola, szkoły itp., zakłady pracy, w których bardzo istotne są problemy związane z epidemiologią (zakłady produkcji żywności, wytwórnie i miejsca obrotu przedmiotami użytku, obiekty produkcji, konfekcjonowania i obrotu kosmetykami, obiekty obrotu żywnością, środki transportu żywności, zakłady żywienia zbiorowego otwarte, zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego).
- Dietetyka i zdrowie
- Absolwent tej specjalności będzie posiadał podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw.
- Jest przygotowany do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP), oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
- Perspektywy zatrudnienia: w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering), organizacjach konsumenckich, placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji) oraz szkolnictwie.